Potansiyelimi Keşfettiğim Eğitim: Yetkin Gençler

Elif Yasemin Gün Gedik
4 min readJul 29, 2021

--

Bu yıl en yakın arkadaşım Elif Coşkun’un beni cesaretlendirmesiyle Yetkin Gençler 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitimi’ne başvuru yaptım. “Seçilmem herhalde.” diye düşünürken gelen kabul mailinin ardından inanılmaz bir heyecan ve umut doldu içim. Bu üç aylık serüvende bir takım arkadaşı olmayı, kendimi daha açık ifade edebilmeyi, yazı yazmayı, sunum yapmayı öğrendim. Ayrıca 21. yüzyılda iş dünyasında kendime yer bulabilmem için ihtiyaç duyacağım tüm farkındalık sunumlarını da YetGen sayesine dinleyebildim. Peki nedir bu Yetkin Gençler?

Yetkin Gençler 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitimi, Profesör Dr. Erhan Erkut tarafından tasarlanmış, Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi destekleriyle öğrencilerle buluşan, biz lise ve üniversitelilerin okulda kazanamadığı yetkinlikleri; iş birliği, çeşitlilik, kapsayıcılık ilkeleriyle kazandırmayı hedefleyen bir eğitim programı. Bu programın bence en önemli özelliği, katılımcıların yarışarak değil, birbirlerine yardım ederek gelişmeleri, bir başka deyişle akran öğrenmesinin ön planda tutuluyor olması. Bu gelişim ortamında katılımcılar özgürce sorularını sorabiliyor, fikirlerini söyleyebiliyor. Böylece öğrencilerin endişe, kaygıları en alt düzeye iniyor ve öğrenme ortamına getirdikleri negatif duyguların öğrenmelerini engellemesi önleniyor. Beni YetGen’e en çok bağlayan sebeplerden biri işte bu kardeşlik, dostluk ortamı.

Yetkin Gençler programı 12 hafta sürüyor. Biraz eğitimlerden bahsetmek istiyorum. İlk hafta Kariyer Planlama dersiyle başladık ve bu süreçte SWOT analizi, Linkedin kullanımı, Özgeçmiş ve özgelecek hazırlama gibi profesyonel hayata adım atarken ihtiyaç duyacağımız ilk basamak becerileri öğrendik. İkinci hafta Sunum Teknikleri ve Takım Çalışması becerisi dersi var ve bu derste başarılı ve ilgi çekici bir sunum nasıl yapılır baştan sona öğrendik. Bu eğitimin devamında daha evvel birlikte hiç çalışmadığımız insanlarla ekip olup aralarından bir tanesini seçtiğimiz Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerine bir sunum gerçekleştirdik. Bu yetkinlik katılımcılara güzel bir sunum hazırlama deneyimini yaşattığı gibi, alışkanlıklarına ve çalışma temposuna aşina olmadığımız ekip arkadaşlarımızla takım ruhunu yaratıp kısa sürede önümüze gelen problemi çözme becerilerimizi de geliştirdi. Üçüncü hafta Sunumlar ve Yazılı İçerik Hazırlama dersinde Medium platformuyla tanıştık ve yazılı içerik üretmeyi en ince ayrıntılarına kadar keşfettik. Bu eğitimin ardından tüm katılımcılar kendi ilgi alanları doğrultusunda bir blog yazısı hazırladı ve yazdığımız yazıları birbirimizle paylaştık. Yazılı İçerik hazırlama haftası boyunca daha evvel hiç duymadığım birçok konu hakkında yazılar okuyabildim ve perspektifim çok gelişti. Dördüncü hafta Algoritmik Düşünceye Giriş eğitimiyle bir bilgisayar nasıl düşünür bunu öğrendik ve Erhan hocamız bize adım adım, problemler kullanarak ve tabii ki interaktif şekilde bu yetkinliği kazandırdı. Bu hafta oldukça önemliydi çünkü beşinci haftada bizi yüksek tempolu bir Excel eğitimi karşıladı. Bu eğitim tek kelimeyle bir hazine. Excel’e sıfırdan başlayarak veri görselleştirme, pivot tablolar ve macrolara kadar profesyonel yaşantımızda ihtiyaç duyacağımız Excel becerilerinin hepsini edindik.

Eğitimin yarısında, altıncı haftada Teknoloji Okuryazarlığı ufkumuzu en çok genişleten, günümüz dünyasını ve geleceği okuyabilmemizi sağlayan bölüm. Burada kodlama, akıllı şehirler, VR/AR, Blockchain gibi çokça karşımıza çıkan ve geleceğimizi şekillendiren teknolojileri tanıdık. Yedinci haftada Sürdürülebilirlik ve Sosyal İnovasyon eğitimi aldık. YetGen’nin bize kazandırdığı bir diğer önemli beceri sürdürülebilir fikirler üretebilmemiz ve yedinci haftada bunu başaran insanların hikayelerini ve bize tavsiyelerini dinledik. Bir sonraki hafta Girişimcilik dersinde bir girişimci gibi düşünmeye interaktif bir eğitimle ilk adımı attık. Bu hafta Agile ve Asansör Konuşması konularını öğrendik. Dokuzuncu hafta 21. Yüzyıl Okuryazarlıkları, bu ders kapsamında Bilgi Okuryazarlığı, Medya Okuryazarlığı Dijital Okuryazarlık ve Finans Okuryazalığı ile tanıştık. Öz Gelişim ve Aktif Vatandaşlık eğitiminde ise duygularımızı yönetme ve haklarımızın farkında olmayı öğrendik. Sondan bir önceki İş Dünyasına Giriş eğitimimizde İnsan Kaynakları, işe kabul süreçlerini anladık ve iş görüşmesi mülakatları sayesinde öğrendiklerimizi deneyimleyebildik. Ve eğitimin son haftası bu iki uzun paragrafta anlattığım, kazandığımız tüm yetkinlikleri kullanacağımız bir girişimcilik hackathonu, GirişGen’i gerçekleştireceğiz.

İşte Yetkin Gençleri okul eğitiminden ayıran nokta bu: her yetkiliğin deneyimlenerek öğrenilmesi. Ben, an itibarıyla, İngilizce Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisiyim ve yaklaşık 16 yıllık eğitim hayatım boyunca en aktif ve üretken olduğum dönemi YetGen katılımcısı olarak geçirdiğim dönem şeklinde tanımlayabilirim. Her haftayı gerek ekibimle gerek liderimle gerek eğitim sonrası uygulamalarımla dolu dolu geçirdim. Bu yoğun eğitim bana zamanımı iyi planlamayı, aktif ve çevik olmayı öğretti. Gelişim sürecimde üzerimde emeği çok büyük olan sevgili liderim Ömer Faruk Aslan’a çok teşekkür etmem gerekiyor. YetGen’e kabul aldığım ilk dakikadan itibaren desteğini hissettim ama özellikle bahsetmek istediğim bir anım var. Liderimiz sunum hazırladığımız hafta prova alırken ricamız üzerine Zoom toplantımıza geri bildirim vermek için gelmişti ve ben sunum esnasında bir anda çok panikleyip, olur olmaz hatalar yapıp baştan başlamak istedim. Bana bu kriz anımda “Sen sunuma çok yakışan birisin, takıldığın zaman bekle, derin bir nefes al ve devam et. Hiçbir zaman baştan başlayamayacaksın bundan sonraki sunumlarına.” demişti. Bu telkin benim için çok kıymetli çünkü aslında ben de farkındaydım iyi sunum yaptığımın ama bunu göstermekten çekinmiştim. Liderimden bu sözleri duymak beni cesaretlendirdi ve aynı dönem final sunumlarımı yaparken hem daha özgüvenli hem de hatalarıma karşı daha toleranslıydım. Bundan sonra da aklımdan bu telkini asla çıkarmayacağım. 😊

YetGen benim dünyaya bakış açımı, yeteneklerimi geliştiren ve değiştiren muhteşem bir süreç oldu. Keşke hiç bitmese diyeceğim, her zaman bir parçası olmaktan gurur duyacağım Yetkin Gençler ailesine, biz genç insanların dünyaya daha faydalı birer birey olması sürecinde gönüllü olarak büyük fedakarlıklar gösteren liderlerimize, edindiğim birbirinden muhteşem dostlarıma ve tabii ki bize bu fırsatı sunan çok kıymetli Erhan Hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bir eğitimci adayı olarak, Erhan Hoca’nın eğitime bakış açısını, hümanistliğini, özgürlükçülüğünü ve çağdaşlığını kendi sınıf ortamlarımda elimden geldiğince uygulayacağım.

Sizi çok seviyorum Yetkin Gençler ailesi.

#BenYetGen #YetkinGençler

--

--